Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Ο ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ - Γ.'

Ο  ΠΟΛΕΜΟΣ   ΔΕΝ  ΕΧΕΙ  ΛΟΓΙΚΗ..

Ο Ταγματάρχης MANN , διοικητής του 1ου τάγματος , του συντάγματος 18 , που στις 14-9-43 κατέλαβε το Λιδορίκι , συνέλαβε την Ιταλική φρουρά και έκαψε τη Σκαλούλα .

To 1o τάγμα του συντάγματος 18 ενώ κατευθύνεται προς το Λιδορίκι . Στις 14-9-43 το κατέλαβε , και συνέλαβε την Ιταλική φρουρά .

Μετά την ανασύνταξή του , το ΙΙο τάγμα του συντάγματος 18 - με διοικητή πάντοτε τον ταγματάρχη ZUHLKE και με τους τέσσερις λόχους του ( 6ο , 7ο , 8ο και με τα λείψανα του 5ου λόχου ) - εγκαταστάθηκε στην Πέτρα Βοιωτίας στα μέσα Σεπτεμβρίου του '43 με αποστολή τη φρούρηση της Κωπαίδας και της σιδηροδρομικής γραμμής από Οινόη ως το Δαδί .

Ταυτόχρονα το Ιο τάγμα , με διοικητή τον ταγματάρχη MANN ( που σκοτώθηκε αργότερα στο Βελιγράδι πολεμώντας τους παρτιζάνους του Τίτο ) , ανάλαβε την εκκαθάριση της Ιταλικής φρουράς στο Λιδορίκι . Η επίθεση έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου με όλους τους λόχους του ( 1ο , 2ο , 3ο, και 4ο ) και με ενίσχυση πυροβολικού . Οι Ιταλοί παραδόθηκαν , χωρίς να προβάλλουν αντίσταση . Το τάγμα όμως , γιά ν' αποκρούσει τους αντάρτες , χρειάστηκε να δώσει δυό μέρες μάχες με σοβαρές απώλειες ( 32 νεκρούς και τραυματίες ) . Τελικά το τάγμα αφού πέτυχε να αφοπλίσει τις Ιταλικές φρουρές της Άμφισσας και της Ιτιάς , συγκέντρωσε 3.000 αιχμαλώτους Ιταλούς και τους έστειλε από τομ λιμάνι της Ιτιάς , με πλοίο στην πατρίδα τους .

Στο ίδιο , περίπου , χρονικό διάστημα , το ΙΙΙο τάγμα ( 9ος , 10ος , 11ος και 12ος λόχοι , με διοικητή τον ταγματάρχη SPANN ) proskoll;huhke sthn 11η αεροπορική μεραρχία στο ακρωτήρι της Γλυφάδας στη Αττική . Πέτυχε τόσο πολύ στην αποστολή του αυτή , ώστε το τάγμα απόσπασε τιμητική αναγνώριση από τον πτέραρχο FELMY που έκανε την επιθεώρηση .

Σχεδόν αμέσως έπειτα , το τάγμα στάλθηκε ν' αφοπλίσει τους Ιταλούς στις Κυκλάδες . Η Σύρος , η Πάρος , η Νάξος , η Μύκονος και η Αμοργός , έπεσαν αμέσως στα Γερμανικά χέρια κα μόνο το λιμάνι της Άνδρου χρειάστηκε δυό μέρες σκληρή μάχη γιά να καταληφθεί. Τέλος , γιά να πάρουν ένα ακραίο ξερονήσι , τη Λέβιθα , οι Γερμανοί χτύπησαν τους Άγγλους κομμάντος που ήταν εκεί .

Προς το τέλος του Οκτωβρίου '43 , έφτασε στην Αθήνα σιδηροδρομικώς από την Φιλανδία το τάγμα πυροβολικού του συντάγματος 18 , γιά να ενισχύσει τις μαχόμενες μονάδες του . Ήταν ένας ειδικά εκπαιδευμένος σχηματισμός από τρεις πυροβολαρχίες και μιά πυροβολαρχία διοίκησης , που κάτω απ' τη διοίκηση του ταγματάρχη BRAUN είχε 28 αξιωματικούς , 1.600 άντρες , 600 περίπου μεταγωγικά ζώα .

Κάθε πυροβολαρχία είχε τέσσερα ορειβατικά πυροβόλα των 7,5εκ.και τέσσερα βαριά πολυβόλα καθώς και αντιαρματικές γροθιές , λοιπά όπλα πεζικού , διαβιβάσεις και εφοδιασμό . Στις μάχες με τους αντάρτες έπεσαν όλοι οι διοικητές των πυροβολαρχιών και μόνο ο πυροβολάρχης λοχαγός MITTERHUBER επέζησε γιά να επιστρέψει τελικά στην πατρίδα του . Έτσι τα τρία τάγματα του συντάγματος 18 , έχοντας κι' από μία πυροβολαρχία το καθένα μπόρεσαν στους υπόλοιπους μήνες του '43 να κρατήσουν ευρύτερους τομείς .

Στις 15 Οκτωβρίου 1943 , η 11η αεροπορική μεραρχία και το ΙΙο τάγμα ενήργησαν εκτεταμένη εκκαθαριστική επιχείρηση στ Δερβενοχώρια της Βοιωτίας . Ένας λόχος αεροπόρων από 100 άντρες , με διοικητή υπολοχαγό και μιά διμοιρία από 21 άντρες του 6ου λόχου του ΙΙου τάγματος προχώρησαν ως το χωριό Πύλη , όπου χτυπήθηκαν κυκλωτικά απ' τους αντάρτες , χωρίς να μπορέσουν ν' αποφύγουν την πλήρη καταστροφή . Όταν την επομένη έτρεξαν γιά ενίσυσή τους το σύνταγμα του Μπράντεμπουργκ και ο υπόλοιπος 6ος λόχος , εν βρήκαν στην Πύλη παρά μόνο τα λεηλατημένα πτώματά τους .

Λίγο αργότερα στις 20 Δεκεμβρίου , τα δύο τάγματα ( Ι και ΙΙ ) έκαναν και πάλι μιά μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση στο χιονισμένο οροπέδιο των Σκούρτων . Αυτή τη φορά η Πύλη καθώς και η γύρω περιοχή καταλήφθηκαν χωρίς αντίσταση , γιατί οι αντάρτες είχαν υποχωρήσει και μόνο στα υψώματα της Τοπόλιας ( 5ος λόχος ) , στο Μάζι ( 7ος λόχος ) , στους Βρασταμίτες ( 8ος λόχος ) και στο Μούλκι ( 6ος λόχος ) .

 

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου