Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΗ - Β.’

   Στο τέλος του έργου του , ο συγγραφέας έκανε και κάποιες αναφορές στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής , στα οποία αναφέρεται . Διάβάστε τι ακριβώς γράφει ο Ευθύμιος Πενταγιώτης γιά το χωριό μας …περιττό να σας τονίσουμε πως γίνεται απόλυτη αντιγραφή απ’ τα γραπτά του συγγραφέα , και αν… καλοπροσέξετε  θ’ αρχίσετε να παίρνετε και τα πρώτα..μηνύματα , γιά το ..επόμενο θέμα μας , που θα είναι το όνομα του χωριού μας…                         

                            Λοιδορίκιον .

    " Πολλοί εγνωμάτευσαν εσφαλμένως , ότι το μεταγενέστερον επώνυμον τούτο της Δωρίδος , εδόθη εις την χώραν επί της Φραγκοκρατίας ,  gli  Dorici , δηλαδή οι Δωριείς . Λέων ο Σοφός , εν τω καταλόγω των επισκοπών αναφέρει και την επισκοπήν  Λοιδορίκιον , υποκειμένην μετά των του Ζητουνίου , Εχίνου , Γαρδικίου και άλλων επισκοπών της μητροπόλει Λαρίσσης .

   Επομένως τετρακόσια έτη προ της Φραγκοκρατίας επεκράτει το όνομα  " Λοιδορίκιον " , όπερ είνε Βυζαντινής καταγωγής και ουχί Φραγκικής , ως τινες εσφαλμένως ισχυρίσθησαν . Ο Λέκιεν  " Lodorici " γράφει , ο δε Wadding , αναφέρων τον επί πάπα Ιωάννου ΚΓ' ( 1410  Μ.Χ  ) σταλέντα δυτικόν επίσκοπον Λοιδορικίου , Laedoricium ονομάζει την πόλιν .

   Την περιγραφήν των τελευταίων πόλεων συνετομεύσαμεν , δι' έλλειψιν χρόνου , σκοπούντες ιν' άλλοτε διαξωδικότερον πραγματευθώμεν " .

   Αυτά γράφει φίλοι μου ο ιερομόναχος Ευθύμιος Πενταγιώτης στο " Χρονικό του Γλαξειδίου " , το 1703 , και εμμέσως πλην..σαφώς , δίνει , προφητικά λες , απαντήσεις , στους ..μεταγενέστερους ..εφευρέτες , διαφόρων αστήρικτων εκδοχών , γιά το όνομα , π.χ. του Λιδορικιού , που ενώ είναι τόοοσο απλό θέμα , το 'χουν , σκοπίμως ίσως , μπερδέψει , απλά και μόνο γιά να βρίσκονται οι..ίδιοι στην...επικαιρότητα .

   Άραγε , είναι τυχαίο..λάθος η αναγραφή του ονόματος του Λιδορικιού , με - οι - και -ο - ; από ένα άνθρωπο , που μπορεί να μην είχε..ντοκτορά και..λοιπά..φούμαρα , είχε όμως το πάθος , τη...φλόγα , και φυσικά το ..χάρισμα , το συγγραφικό , και χάρη σ' αυτόν έχουμε σήμερα... πλούσια στοιχεία γιά το..παρελθόν μας ;

   Όχι αδέρφια , ο Ευθύμιος , δεν ήταν σπουδαγμένος , αλλά δεν ήταν και..αγράμματος , κι' απ'όσα θα διαβάσετε δεν έγραφε ό,τι του..κατέβαινε , όχι , απλά , σεμνά και..ταπεινά κετέγραψε , την ίδια τη..ζωή , την καθημερινότητα , δίνοντάς μας ολοζώντανη , την ..περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής του , έγραφε το Λοιδορίκι , έτσι όπως το 'γραφε , γιατί έτσι το 'γραφαν όλοι , ΕΤΣΙ  ΑΔΕΡΦΙΑ  ΓΡΑΦΟΤΑΝ ΤΟ ΛΟΙΔΟΡΙΚΙ , και δεν είναι τυχαία η γραφή αυτή , όχι , οι Λοιδορικιώτες..Λοιδορικιώτες , που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο χωριό μας , ξέρουν καλά , το ..νοιώθουμε , πως το...χούι μας , εξ..απανέκαθεν φαίνεται , έδωσε και το όνομα στο χωριό μας , όσο γιά το ότι με τα χρόνια το -οι- έγινε παλό -ι- , ε ..αυτό δεν θέλει και πολύ συζήτηση , ένεκα η...απλοποίηση , που λένε , γιατί το - αλλοιώς - έγινε..αλλιώς ; και τόσα ..άλλα , στο..Λοιδορίκι θα..κολλήσουμε ;

   Και , διατί να το κρύψωμεν άλλωστε , δεν είναι ο Ευθύμιος ο μόνος που έγραφε έτσι το όνομα του χωριού μας , είναι πολλοί ...πάρα πολλοί συγγραφείς , άσχετοι μεταξύ τους , όλοι , αδέρφια ..λάθευαν ;...ε..όχι δα...όλοι έχουν ..άδικο , λαθεύουν , εκτός από..εμάς ; το άκρον άωτον της...ταπεινοφροσύνης  !!!

   Εμείς θα προσπαθήσουμε , να σας δώσουμε όποια σχετικά στοιχεία (..καταγραφές ) μπορέσουμε και σεις θα έχετε τον τελευταίο..λόγο ..

                Μέχρι τότε ..να περνάτε καλά .

                     polidorikiou-sima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου