Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

TO ΠΡΩΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ

clip_image001
Φωτογραφία  απ’ το  πρώτο  Λιδορικιώτικο  Ζαχαροπλαστείο “ Η  Δωρίς “, αριστερά  ο  Τάσος  Καντάς  και  δεξιά  ο  Θύμιος Καψάλης .

Tο Χριστουγεννιάτικο δέντρο φίλοι μου έχει κι’ αυτό την ιστορία του στο χωριό μας . Η παρουσιά του στη Λιδορικιώτικη ζωή ξεκινάει απ το 1930 και είναι..συνυφασμένη με τη ν παρουσία του πρώτου ζαχαροπλαστείου στο Λιδορίκι , που το « ξεκίνησαν » την ίδια χρονιά , σωτήριον ..έτος 1930 , δυό φίλοι ο Θύμιος Καψάλης κι π Κροκυλειώτης , Τάσος Καντάς , που είχε όμως παντρευτεί Λιδορικιώτισσα , την Παναγιώτα Καρυδάκη .
Οι νεαροί , τότε , συνεταίροι , είχαν μάθει την « ζαχαροπλαστική τέχνη » στο κορυφαίο Ζαχαροπλαστείο των Αθηνών , της εποχής εκείνης , το περιβόητο Ζαχαροπλαστείο « Ζαβορίτη » , στην πλατεία Συνάγματος , ο ιδιοκτήτης του οποίου ήταν απ’ την ορεινή Δωρίδα ( Διχώρι…..Ψηλό Χωριό κάπου από κει ).
Αφού λοιπόν έγιναν « μαστόρια »  αποφάσισαν να ανοίξουν , το 1930 , ζαχαροπλαστείο στο Λιδορίκι , κάτι που φυσικά δεν υπήρχε μέχρι τότε στο χωριό μας . Τα πρώτα λοιπόν Χριστούγεννα του μαγαζιού ήταν θεαματικά , με στολισμένες βιτρίνες και φυσικά και…Χριστουγενιάτικο δέντρο , κάτι που ήταν βέβαια άγνωστο στους Λιδορικιώτες μέχρι τότε .
Ας.δούμε όμως μιά γλαφυρότατα περιγραφική επιστολή , σχετικά με το πρώτο Λιδορικιώτικο Χριστουγεννιάτικο δέντρο , που είναι γραμμένη από ένα αγαπημένο μας χωριανό , τον αείμνηστο Γεώργιο Νικ. Πέτρου , Ταλτογιώργο , ένα γνήσιο Λιδορικιώτη , συγκεκριμένα Βαρουσιώτη , που έζησε γιά πολλά χρόνια στην Αμερική , και επέστρεψε στο χωριό μας όπου περνάει όμορφα κι' ωραία . Η επιστολή αυτή είναι γραμμένη το 1983 , απ'το...Αμέρικα , και απευθύνεται στον Γιώργο Καψάλη , διαβάστε κι' απολαύστε :
" Αγαπητέ μου Γιώργο .
Με την εφημερίδα σου το " Λιδωρίκι ", που λαβαίνω εδώ στο Σικάγο , με φέρνεις πάντα κοντά στη γενέτειρά μου και μου ξαναζωντανεύεις τα παιδικά μου χρόνια .
Με το " Γράψτε εσείς το Χριστουγεννιάτικο Τεύχος ", μου θύμισες το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που έκαμε την εμφάνισή του στο Λιδωρίκι . Και είναι τόσο χαραγμένο το γεγονός στο μυαλό μου , που θυμάμαι πότε ακριβώς έγινε αυτό : Προ πενηντατριών χρόνων , το 1930 .
Τότε , ο μακαρίτης ο πατέρας σου , μαζί με τον Τάσο Καντά είχαν ανοίξει το ζαχαροπλαστείο , λίγα μέτρα μακρυά από το Δημοτικό Σχολείο , στο κτίριο του Κωσταντέλλου - του Κώστα Πέτρου. Ο Θύμιος ο Καψάλης και ο Τάσος Καντάς , είχαν μάθει τη ζαχαροπλαστική στην Αθήνα , στο φημισμένο , τότε , ζαχαροπλαστείο " Ζαβορίτη ", που ήταν στο κέντρο της Αθήνας , στη δυτική πλευρά της Πλ. Συντάγματος .
Και οι δυό τότε ήταν , δραστήριοι εικοσιπεντάρηδες και τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1930 έφτιαξαν το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο . Πιστεύω , δε , πως ήταν το πρώτο , γιατί μας πήγε ο δάσκαλος να το δούμε , γιατί πρωτύτερα ξέραμε το τι είναι χριστουγεννιάτικο δέντρο μόνο από φωτογραφίες !...
Όσες μέρες το είχαν στη βιτρίνα , καθόμαστε ώρες ολόκληρες και το κοιτάζαμε . Και μαζί με τα παιδιά , κάθονταν και μεγάλοι . Και θυμάμαι ένα Κωσταριτσιώτη η Βοστνιτσιώτη , που αναρωτήθηκε όλο έκπληξη " Μπα , του κακόμοιρου του διντράκι . Πως φύτρουσι μέσα στου μαγαζί ; ".
Το δέντρο το είχαν φτιάξει με τέτοια τέχνη , που νόμιζες πως ήταν έλατος χιονισμένος ! Τούχαν ρίξει σκόνη ζάχαρης από πάνω και είχαν κρεμάσει και κουραμπιέδες μισοφάγγαρα και ήταν ακριβώς σαν χιονισμένος έλατος . Δίπλα , είχαν χτίσει μιά φάτνη με λουκούμια και γιά σκεπή είχαν βάλει σοκολάτες που έμοιαζαν με κεραμίδια . Ήταν κι' εκείνο με τέτοια τέχνη μαστορεμένο , που φάνταζε σαν αληθινό .
Μπροστά στη φάτνη ήσαν οι μπακλαβάδες και τα καταίφια που γιά μας , τότε , ήσαν απλησίαστα . Άν θα ‘τρωγε κανείς καταίφι τις εποχές εκείνες , ήταν σα να έπιασε Λαχείο . Εγώ πάντως , δεν έπιασα ποτέ τέτοιο λαχείο !...Αργότερα που ο Θύμιος παντρεύτηκε την Κικούλα - με την οποία είμαστε τρίτα ξαδέρφια - του έκανα το συγγενή και μούδινε μερικές καραμέλες . Φυσικά , καταλάβαινε ο μακαρίτης γιατί διαφήμιζα τη συγγένεια....
Πιστεύω , πολλοί συμμαθητές μου θα θυμηθούν το δέντρο του Καψάλη . Και τι εποχές εκείνες... " .
Λογοτεχνική η περιγραφή του αξέχαστου μπάρμπα Γιώργου , ολοζώντανη , συναρπαστική , και μετά από 30..χρόνια παραμένει δροσερή και γάργαρη , μας γυρίζει νοσταλγικά σε άλλες εποχές και σε άλλους ανθρώπους ..
clip_image002clip_image004clip_image005
( Φωτογραφίες  αρχείου )
ΣΗΜ : Η επιστολή  του  αείμνηστου Γ.Ν.Πέτρου – Τάλτα , έχει  δημοσιευτεί  χωρίς  καμιά  παρέμβαση  σε  ορθογραφία  και τονισμό .
  Και του...χρόνου αδέρφια , καλύτερα ...
                 Καλές   Γιορτές......
polidorikiou-sima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου