Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΥΠΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ ΠΡΟΒΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΔΙΩΝ..

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ  ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Φλεβάρης  1931

  Λιδορικιώτικη λεβεντο..τσοπανοπαρέα ξαποσταίνει , αφού ..κατασπάραξε το ταψί με την..πίτα , Φεβρουάριος 1931 !

Τα κουδούνια όπως αρέσουν στον τσοπάνη , έτσι αρέσουν και στα πράματα . Ο αχός τους μαζεύει τα ζωντανά όλα μαζί και τα κατευθύνει . Χωρίς αυτά το κοπάδι είναι βουβό και σκόρπιο , μοιάζει με νεκροπομπή . Ο τσοπάνης λέει πως τα κουδουνίσματα η τα κουδουνολαλήματα βοηθούν το μπουλούκι να βόσκει κιόλας . Γιατί το πράμα κι ιδίως το πράτο ευκολοκουράζεται και θέλει να ησυχάζει , βαριέται λέει ο προβατάρης . Το κουδούνι όμως τ' ανοίγει την όρεξη , το ξυπνάει και το κάνει να γδέρνει τη γη όπου περνάει την ημέρα κει μέσα στα λιβάδια και τη νύχρα ανάγυρα στο μαντρί με το νυχτοσκάρισμα .

Αν υπάρχει βοσκός η κοπάδι , αυτό θα το ειπεί το κουδούνι . " Ξαρμάτωτο κοπάδι βοσκό δεν μαρτυράει " λέει η λαική παροιμία . Και πως ν' ακούσει η να ιδεί κανένας προκοπή χωρίς κουδουνίσματα . Πρέπει να προσέξει πολύ καλά , πρέπει ν' ακούσει ποδοβολητό γερό πλάι του , γιά να γυρίσει μάτι κατ' εκεί αλλιώς του ξεφεύγει και χάνεται μέσα στα λόγγα σαν αερικό .

Τα κουδούνια ο τσοπάνης τα βάζει στα πιό γερά κι' όμορφα πρόβατα κι' αποφεύγει ν' αρματώνει αδύνατα ζωντανά . Επίσης υπάρχουν μερικά πράτα που ξεκόβουν απ' το μπουλούκι η τρυπώνουν μέσα στα θαμνόλογγα και δεν μπορεί να τα βρεί ο προβατάρης . Ψάχνει απ' εδώ , πάει απ' εκεί , σφυράει , σαλαγάει κι αυτά που να βγούν σ' ανοιχτοτοπιά , κάθονται και λουφάζουν κυνηγώντας τα χλωρόχορτα . Σ' αυτά λοιπόν τα πράτα γιά να τα ακούει ο τσοπάνης κρεμάει στο λαιμό τους κουδούνια , που ο αχός τους τα μαρτυράει που βρίσκονται . Η λαλιά των κουδουνιών είναι μεγάλη προδότρα γιά το πράτο , βλέπετε .

 

1957 Σπιθάρια - Τσιανταίοι

    …  ‘Ηρθε η ώρα γι’ άρμεμα..Τσαντέϊκη στρούγκα στα ..Σπ’θάρια , δεκαετία του…’50 ..

Ύστερα από την προδοσιά , έχουν και το ξεχώρισμα των κοπαδιών , ακούγοντας δηλαδή τα κουδούνια ξεχωρίζει η συμπεραίνεις ποιανού είναι το κοπάδι , που διαβαίνει η βοσκάει .

Αν τύχει ο τσοπάνης και ξαρματώσει κανένα ζωντανό και το κουδούνι του το βάλει σε κανένα άλλο πράτο , τότε το ξαρματωμένο πράτο , ακολουθάει το δεύτερο δυό και τρεις μέρες περπατώντας μαζί του , πλάι του . Γνωρίζει τη λαλιά λέει ο τσοπάνης που τόσο καιρό έσερνε στο λαιμό του και τώρα μη έχοντας κουδούνι στεναχωριέται γιά το κατάντημά του .

ktinotrofia6

 

Σ  υ  ν  ε  χ  ί  ζ  ε  τ  α  ι …..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου