Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΚΑΙ Η..ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ..

 

Κάπως έτσι το περιγράφει το γεφύρι του Στενού κι' ο William Martin Leak , Άγγλος στρατιωτικός , νομικός και περιηγητής , που με εντολή του λόρδου Χάρροουμπυ πραγματοποίησε αποστολή σε Ευρωπαικές επαρχίες της Τουρκίας από το 1804 μέχρι το 1810 .
Τον Φεβρουάριο του 1806 , πηγαίνοντας από τα Σάλωνα στον Έπαχτο , παρατηρεί περιγράφει και καταγράφει τις εντυπώσεις του :


   " Φεβρουαρίου 13 ( 1806 ) . Αφίνοντας το Λιδορίκι , πρωί στις 8.00 ακολουθούμε ένα χείμαρρο που κυλάει ανάμεσα στην πόλη και που ενισχυμένος από ένα άλλο από τις χαράδρες στα νότια του Λιδορικιού , ενώνεται με το Μέγα , μισή ώρα κάτω απ' την πόλη .

   Αυτό το ποτάμι περνάει μέσα απ' το στενό που προαναφέραμε και που είναι μιά στενή βραχώδης κοιλάδα σχηματισμένη από τις προεξοχές των δύο βουνών και στο σημείο όπου το ποτάμι υπάρχει ένα γεφύρι με αψίδα ( ημικυκλικό ) θεμελιωμένο στις δύο όχθες του πάνω σε βράχους . Έστειλα το άλογο με τις αποσκευές μου από τον ίσιο δρόμο , από το γεφύρι και γύρισα δεξιά γιά να εξετάσω ένα Παλαιόκαστρο που βρίσκεται πάνω στη δεξιά όχθη του στενού ".


   Την ίδια περιγραφή κάνει κι' ο Γιάννης Μακρυγιάννης , αργότερα , στα απομνημονεύματά του , ότανν αναφέρεται στο περιπετειώδες πέρασμα της οικογένειάς του απ' το γεφύρι , όταν αυτός ήταν βρέφος .


   Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα , με το φτιάξιμο του εθνικού δρόμου Αμφίσσης - Ναυπάκτου , κατασκευάστηκε η τσιμεντένια γέφυρα που βλέπουμε πάνω απ' το παλιό πέτρινο γεφύρι , που ήταν μόνο γιά ανθρώπους και γιά ζώα , τώρα πιά κυκλοφορούν και αυτοκίνητα , σπάνια μεν αλλά..κυκλοφορούν .

    Η τσιμεντογέφυρα αυτή , ανατινάχθηκε από ομάδα σαμποτέρ των συμμάχων και της αντίστασης στις 4.7.1943 μ κι' έτσι αποκόπηκε η επικοινωνία των κατακτητών . Αξιοσημείωτη είναι και η διαφημιστική...λεζάντα που είναι γραμμένη πάνω στη γέφυρα , διαφημίζοντας κάποιο κατάστημα παπουτσιών , και..τσαρουχιών..φυσικά.....

   Αυτή είναι η τελική μορφή που πήρε το..γεφυρικό σύστημα του Στενού , σε φωτογραφία της δεκαετίας του 60 , ήδη η ανατιναχθείσα τσιμεντογέφυρα , έχει αντικατασταθεί από λυόμενη σιδερένια γέφυρα τύπου " Μπέλευ ", που εξυπηρετεί πλέον την συγκοινωνία Λιδορικίου - Ναυπάκτου , κι' έτσι παρέμεινε το τοπίο του Στενού , μέχρι που...πνίγηκε η περιοχή στα νερά της λίμνης ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου